Julegaver – slik lærer du barnet ditt å se takknemlig ut

Dette er et av de temaene vi i Perfekt Jul har fått flest forespørsler om, og her vil vi gi deg noen gode tips og ideer til hvordan du skal få barna dine til å se takknemlig ut. Dette er ingen enkel sak, og krever noen forberedelser og øvelser i forveien. Selv om barnet får mange, flotte julegaver som de faktisk kommer til å bli glade for, som PS4, Ipad og Iphone, vil det nok ligge noen julegaver under treet som de ikke vil være fullt så begeistret for. Tante Erna har kanskje strikket noen sokker, bestemor har kanskje kjøpt feil (les: billig) leker, og det er ikke alltid like lett å bli like glad for alt man får. Det vet jo vi voksne godt også.

For de som feirer jul sammen med hele familien, er det viktig at barna virker glade for alle pakkene de får, og spesielt fra de som er tilstede. Dersom man får mange pakker tilsendt fra familie rundt om i landet, kan det være lurt å gjemme unna noen av de pakkene man tror barna vil mislike. På denne måte kan man begrense antall pakker man må åpne som man må fake å være glad for. Dette er lurt spesielt for de minste barna, da det kan være vanskelig å få de til late som om de er begeistret over en lengre periode.

Det kan som sagt være lurt å «øve» litt på forhånd, spesielt med de minste barna. Kjøp gjerne noen billige leker du kan pakke inn og la barna øve på å se glade ut. Disse «øvelekene» kan man enten ta vare på slik at man har øveleker til neste jul (eller f.eks. bursdager eller konfirmasjon), eller man kan gi de bort til veldedighet. Gir du de bort, får du i tillegg kred, og det er jo svært viktig i julen (Les mer om dette på siden «Veldedighet – Hva gir deg mest kred?»).

Du kan pakke inn lekene på to forskjellige måter; flott og fancy, eller kjedelig og kjipt. Velger du flott og fancy, vil barnet forvente en fin gave, og skuffelsen blir dermed større når de ser at det bare er en kjip gave. På denne måten får barnet lært at selv om pakken virker flott, er ikke nødvendigvis innholdet det. Dette er en god måte å lære barnet at det som ser flott ut på utsiden, ikke nødvendigvis er flott på innsiden. Det er svært viktig å kunne holde entusiasmen oppe, så på denne måten lærer du barnet å vise like mye entusiasme mens de pakker opp, som når de ser at gaven er kjip. Du kan også velge å pakke inn øvelekene slik at de ser kjipe og dårlige ut. På denne måten lærer du barnet å vise entusiasme og glede over ting de allerede vet er kjipt. For en dårlig og kjedelig innpakket gave inneholder aldri noe de vil glede seg over i virkeligheten. Vi anbefaler at man velger en kombinasjon av disse to alternativene. Pakk inn noen flott og fancy, og andre trist og kjedelig. På denne måten får dere øvd på begge deler, noe som gjør at dere er godt forberedt til julaften og de virkelige gavene.

Noe av det viktigste man må øve på, er å få barnet til å si takk på en måte som gjør det troverdig. Det er faktisk en av de vanskeligste tingene man må lære barnet. Etter mange prøv-og-feil metoder opp igjennom årene, har vi funnet ut at den beste måten å få barnet til å gjøre som du vil, er rett og slett bestikkelser. Både store og små kan bestikkes, og i dette tilfellet er det virkelig verdt det. Dere må gjerne prøve å lære barnet å si takk på en pen måte, men vår erfaring tilsier at bestikkelse er enklere, raskere og mer foolproof. Vi ønsker dere alle lykke til med øvingen og bestikkelsene.