Test av fett!

Perfekt Jul tester fett og fortelle deg hvilke fett er best? Er det fett nok? Eller ikke? Sjekk vår julefett test!Tidligere var det jo feitere, jo finere som gjaldt med nesten all mat, og alt overflødig fett etter steking og brasing ble tatt vare på og brukt til andre formål. I dag har ernæringseksperter og helsefanatikere påvirket oss til å skjære bort alt synlig fett på kjøttet, men det er jo i fettet at smaken ligger! Når man sier fett, tenker man gjerne smør, men det fins så utrolig mange andre typer fett. Delfiafett, margarin, smultfett, kokosfett og meierismør er alle typer fett som brukes i matlaging og i kakebaksten. Hvilken type er best til hva?

Delfiafett

Delfiafett er herdet kokosfett og perfekt for deg som er på lavkarbodiett. Delfiafett kan brukes til så mangt, men er nok best kjent som en av hovedingrediensene i Delfiakake, den deilige, feite kaken med sjokolade, kjeks og geletopper. Men delfiafett kan brukes til så mye mer! Du kan bruke defiafett til nesten hva som helst, og det er mye sunnere enn for eksempel meierismør eller frityrolje.

Best til: Lavkarbo, steking, baking

Dom: Dritfett

Margarin

Margarin ble opprinnelig laget som en substitutt for smør, og inneholder som oftest soyaolje, rapsolje og/eller maisolje.I prinsippet kan smør og margarin brukes om hverandre i oppskrifter. I praksis er det dog noen forskjeller, for eksempel blir ikke det himmelsk, gode brunede smøret så vellykket med margarin. Mange sier også at margarin ikke smaker like godt som ekte smør, men det er en subjektiv sak.

Best til: For de som ønsker lite mettet fett

Dom: Ikke særlig fett

Smultfett

Smultfett, eller bare smult om du vil, er rett og slett grisefett. Dette er en animalsk type fett som tåler svært høy varme og brukes som oftest til koking av smultringer. Men smult kan brukes til mye mer enn det, og den skyhøye fettprosenten gjør at du får mye fett for pengene! Kaker stekt i smult kan enten være myke og gode, slik smultringer er, eller de kan være sprø og skjøre, slik rosettbakkels er. Det du må være oppmerksom på, er at en varm smultgryte er en potensiell brannkilde. Det er derfor en god regel at man aldri forlater smultgryta, men er tilstede og holder den under oppsikt. På grunn av brannfaren skal man dessuten alltid sørge for å ha et passe stort lokk til å legge over smultgryta om det skulle skje at fettet tar fyr. Hell aldri vann i smultgryta!

Best til: Steking, frityr

Dom: Grisefett! (men vær obs på brannfare!)

Kokosfett

Kokosfett framstilles ved at man utvinner kokosmelk fra kokosnøtta. Dette tørkes og males til kopra. Kokosfett inneholder ingen karbohydrater, så dette er fettet for seg som er på lavkarbodiett. Kokosfett tåler høy temperatur og egner seg derfor godt til steking, men man kan også bruke det til baking.Man kan ha det i nesten all bakst og desserter: sjokoladekake, Bounty, i kaffen, i konfekt, knekkebrød, müsli, på frukt, paleo-brød, da det virker på den måten at det stivner når det er kaldt, noe som er ypperlig for å skape en fastere konsistens i forskjellige desserter og lignende.

Best til: Steking, baking

Dom: Kjempefett!

Meierismør

Smør er kjernet av fersk fløte, og blir brukt av kokker og matelskere på grunn av sin gode smak og evne til å løfte fram andre smaker. Meierismør passer meget godt til baking, steking, i sauser, supper og selvsagt på brødskiven. Husk å ta smøret ut av kjøleskapet en stund før bruk. Da blir det mykere og smaker ekstra godt. Dette er virkelig fettet som kan brukes til alt, og så smaker det så godt!

Best til: Sauser, baking, på brødskiven

Dom: Relativt fett!