Om Juleevangeliet

Juleevangeliet: Hvem opplever det vel ikke som krevende midt i innspurten på juleforberedelsene å få spørsmålet fra en av de små: «Hvorfor feirer vi jul?». Hva i all verden skal du svare?Det begynner å bli en stund siden man gikk på skolen og lærte om jul og juleevangeliet, så når de små kommer med spørsmål som «Hvorfor feirer vi jul», er det ikke alltid lett å komme med et godt svar. Her har vi samlet noen av de mest spurte spørsmålene barna stiller, og hva du kan svare. Så slipper du å bruke tid på å lese juleevangeliet og google svar hele tiden.

Hvorfor feirer vi jul 24. desember?

Det enkle svaret på dette er at vi feire jul fordi da ble Jesus født. Jesus ble født i en stall i Betlehem, og hans mor het Maria og hans far het Josef. Josef og Maria hadde ikke et hjem og gikk derfor fra hus til hus for å søke ly. De ble avvist alle steder, fram til en snill bonde lot dem få ly i en stall. Her ble Jesus født 25 desember, og derfor feirer vi jul. Så kan de godt finne på å spørre «Hvorfor feirer vi julaften 24 Desember dersom Jesus ble født 25. Desember»? Sammen med de andre Nordiske landene, feirer Norge jul dagen før alle andre land. Det er fordi den nordiske skikken stammer fra før det mekaniske uret ble oppfunnet. En ny dag begynte den gangen ved solnedgang i stedet for som nå ved midnatt. De hadde rett og slett ikke klokker på den tiden, så de bestemte seg for å feire dagen før dagen.

Hvem var de tre vise menn?

Alle har vel hørt om de tre vise menn og at de kom med gaver, men hvem var de og hvorfor kom de? Ifølge juleevangeliet var det noen gjetere som passet på dyrene sine ute på jordet ved stallen som Maria fødte Jesus i. Det kom en engel til dem og sa at Herrens barn var født og at de ikke måtte være redde. De løp inn til byen for å fortelle andre hva som hadde skjedd. De tre vise menn fikk høre om dette og bestemte seg for å se dette barnet som var Guds barn. De tok med seg gaver, som var gull, myrra og røkelse.

Hvorfor hadde de med seg gull, myrra og røkelse?

At gull var med, er nesten en selvfølgelighet. Røkelse er trefiber eller bark fra trær av slekten Commiphora, også kalt røkelsestrær. Det avgir en aromatisk røyk når det settes fyr på. Myrra er den tørkede saften av de samme trærne. Myrra er gyllenbrune klumper som enten kan brennes som røkelse eller brukes i salver og lignende. Oldtidens egyptere kjente godt til myrra og brukte det til balsamering.

Hvordan kunne de vite at dette var Guds barn?

Ifølge juleevangeliet, kom Guds engel til gjeterene som var ute på jordet. I juleevangeliet kan man lese: Med ett stod en Herrens engel foran dem, og Herrens herlighet lyste om dem. De ble meget forferdet. Men engelen sa til dem: «Frykt ikke! Jeg kommer til dere med bud om en stor glede, en glede for hele folket: I dag er det født dere en frelser i Davids by; han er Kristus, Herren. Og dette skal dere ha til tegn: Dere skal finne et barn som er svøpt og ligger i en krybbe.» Med ett var engelen omgitt av en himmelsk hærskare, som lovpriste Gud og sang:

«Ære være Gud i det høyeste
og fred på jorden
blant mennesker som har Guds velbehag!»